Zomer!

 In Column, Nieuws

Tijdens het schrijven van deze column lijkt het er nog niet op maar, bij de uitgave van deze editie is het als het goed is toch echt lekker zomers! De eerste helft van de meteorologische zomer van dit jaar was de natste sinds 1998. De meeste regen viel in het zuidoosten van het land. Maar we hebben nog een helft te gaan en die kan alleen maar beter worden zou je zeggen!

Wateroverlast hebben we hier niet echt meegemaakt maar, dat het meer regent merk je ook in het noorden. Wat moeten we met al dat water? De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een makkelijke tuin. We willen zo weinig mogelijk onderhoud hoor ik vaak. Veel bestrating en weinig groen. Een negatief gevolg van alles dicht straten (verstening) is wateroverlast.

De landelijke werkgroep ‘Operatie Steenbreek’ maakt zich sterk voor meer groenen tuinen.

‘Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om de burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van onder andere verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht maar ook de afbreuk van de biodiversiteit en klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren.

Tijdens de hoosbuien, waar we steeds vaker mee te maken hebben, moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen dragen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als men bedenkt dat plusminus 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren.’’

Op www.operatiesteenbreek.nl kunt u meer informatie vinden. Zo staan er ook een paar leuke wist-je datjes:

Wist je dat:

• Nederland ruim 56.000 hectare aan privé-tuinen heeft?
Dat is 84.000 voetbalvelden. En dat is ongeveer 10 keer de Veluwe.

• 44% van de tuinen in Nederland grotendeels vol tegels of grind liggen.

• 64% van de Nederlanders een bloeiende tuin eigenlijk mooier vindt dan een verharde tuin, maar denkt daar geen tijd voor te hebben.

• Het in de stenige stad wel 7 tot 10 graden Celsius warmer kan worden dan in het groene buitengebied: het hitte-eiland effect.

• Eén enkele boom in de tuin de functie van tien airconditioners kan vervullen. Onder een boom kan het 15 graden Celsius koeler zijn dan in de zon door de schaduw en de verdamping van water via de bladeren.

• Planten veel stof vasthouden dat anders in onze longen zou komen.

Een groene tuin is dus nog niet zo gek! Heeft u een tuin met veel betrating en zou u ook wel wat meer groen in de tuin willen? Wees niet bang dat u dan ineens dagen lang staat te snoeien of onkruid te plukken. Gebruik deze tips voor een groene tuin met weinig onderhoud:

Gebruik bodembedekkers, zij geven onkruid weinig kans en vragen weinig onderhoud.

Koop geen heesters of bomen die te groot kunnen worden voor uw tuin.

Plant borders goed vol zodat u geen aarde meer ziet. Daar waar beplanting staat kan (geen) onkruid groeien.

Bouw een pergola. Een pergola kunt u laten begroeien met een plant die vaak aan 30x30cm ruimte genoeg heeft om meerdere vierkante meters te laten begroeien en bloeien.

Kies voor vaste planten in plaats van eenjarigen. Vaste planten komen elk voorjaar weer op, u hoeft niet elk jaar nieuwe te planten.

Parkeert u op eigen terrein? Denk dan eens aan waterdoorlatend materiaal. Zo laten bijvoorbeeld grind of kleine klinkertjes nog wel wat water door en zijn daardoor veel minder schadelijk dan een tegelverharding.

De natuur doet een mens goed. Even lekker buiten zijn is een stuk aangenamer als u zich in de natuur waant in plaats van een op een parkeerterrein. Geniet van de mooie zomerse dagen en denk eens na over wat (meer) groen in uw tuin kan doen!

Recent Posts

Leave a Comment

zes + negen =