Vakantietijd

 In Column

Het is een wisselvallige zomer. Volgens het KNMI is het zelfs een statistisch slechte zomer! Naar verhouding weinig zonnige en warme dagen. Niet leuk voor de mensen die op vakantie zijn in Nederland maar, wel lekker voor de tuin. Door de afwisseling van regen en zon groeit en bloeit alles prima. Toch denk ik dat mensen liever staan te beregenen omdat het mooi weer is dan dat er veel regen valt!

En het lijkt er dus misschien niet op maar wereldwijd is juli de warmste maand ooit gemeten. Volgens de NASA is het 0,18 graden Celsius warmer dan het vorige record.

Toch zijn er genoeg dagen om te genieten van de zomer. Tussen alle regen door zijn er ook hele mooie dagen waarop je heerlijk kunt genieten van het weer. Op vakantie gaan is heerlijk maar, de dagen dat je thuis bent kunnen ook mooi zijn. Lekker in de zon zitten of barbecueën het kan allemaal in je eigen tuin.

Nu alles in bloei staat zie je weer volop vlinders, bijen en hommels rondvliegen. Bijen en hommels zit niet iedereen op te wachten maar, als u meer vlinders in de tuin wilt kijk dan of u nog ergens ruimte heeft voor een mooie vlinderstruik. Een vlinderstruik geeft prachtige bloemen waar u van kunt genieten en de vlinders gek op zijn. Nu uw tuin zo in volle bloei staat, kunt u goed zien waar u nog iets zou kunnen planten. Zorg ervoor dat u deze kale plekken in het najaar met nieuw plantgoed opvult. Zo heeft u volgend jaar een nog mooiere tuin!

Tips voor de maand augustus:

  • De bloemen van sommige planten zijn nu al uitgebloeid. Als u deze uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, zult u zien dat de planten veel beter bloeien. Soms is zelfs een tweede bloei of nabloei mogelijk.
  • Planten in pot zoals buxusbollen met een groot, dicht bladerdek boven de pot regelmatig water te geven. Door bladerdek komt bijna al het regenwater naast de pot terecht.
  • Snoei klimhortensia na de bloei plat tegen de gevel of schutting terug.
  • Snoei bij de druivenranken alle bladeren weg die voor de druiventrossen hangen. De bladeren houden het licht tegen dat voor de druiven nodig is om te rijpen.
  • Snoei struiken en hagen in vorm. Zorg dat een conifeer- of taxushaag aan beide zijden naar boven toe iets smaller wordt; dan komt er ook voldoende zonlicht bij de onderste takken en loopt hij gelijkmatiger uit.
  • Let er bij het snoeien op dat het bewolkt weer is, als de zon te fel schijnt heeft u kans op verbranding van het blad
  • Geef uw planten geen stikstofrijke mest meer. Stikstof bevordert de vorming van sappige scheuten en bladeren. En dat terwijl de planten nu juist moeten ‘afrijpen’. Ze worden dan minder ‘waterig’en kunnen beter tegen koud weer.
  • Als u terug komt van vakantie en het gras staat zeer lang, maai dan eerst in een hogere maaistand en pas na enkele dagen op de normale maaihoogte.
  • De maand augustus is een goede tijd om gras te zaaien. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer waardoor het graszaad snel en gelijkmatig kiemt. In de winter zal het gras goed afgehard worden waardoor u volgende jaar een mooie en sterkste grasmat heeft.
  • Nu alles volgroeid is en in bloei staat kunt u zien wat de lekkerste plekjes in de tuin zijn. Wilt u in de toekomst uw tuin veranderen kijk dan nu goed wat de beste plek is voor een terras, gazon of plantenborder.

U ziet het er is altijd iets te doen in de tuin. Zorg in deze wisselvalige zomer op de minder mooie dagen voor de tuin dan kunt u er op de goede dagen van profiteren. Gebruik uw vakantietijd door niet alleen op vakantie te genieten maar ook thuis in uw eigen tuin!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

1 × twee =