Regen en zonneschijn

 In Column, Nieuws

Zoveel water als dat er in het oosten en zuiden van het land viel zo lekker warm was het bij ons! Veel dagen waarop het elders in het land regende konden wij gewoon doorwerken en genieten van aangename temperaturen.

Toch is er ook iets minder aangenaams waar twee van ons als hovenier last van hebben. Best onhandig aangezien we altijd buiten zijn!

Vanaf juni beginnen namelijk veel mensen last te krijgen van hooikoorts. Graspollen en kruiden als zuring, weegbree en brandnetel zijn daar vaak de oorzaak van. Door het droge weer bij ons blijven de pollen in de lucht hangen. Na een flinke bui kan dit vaak al wat minder zijn maar niet voor lange duur. Zolang de grassen bloeien blijven er pollen in de lucht. Ook worden er met een oostelijke wind pollen vanuit Duitsland aangevoerd. Op de stranden en in de duinen kan geprofiteerd worden van schone zeelucht, die met een noordenwind wordt aangevoerd.

De beste tip tegen hooikoorts vond ik onlangs in een artikel. Het helpt volgens Japanse onderzoekers om te zoenen met je geliefde. Na een half uur zoenen daalt de hoeveelheid histamine in je lichaam. Histamine is het stofje waar mensen met hooikoorts teveel van hebben en daardoor krijgen ze een overreactie wanneer ze in aanraking komen met pollen. Met deze geweldige tip kunt u weer gerust naar buiten om in de tuin aan de slag te gaan!

Wat kunt u de komende tijd in de tuin doen?

Nu de voorjaarsbloeiende heesters zijn uitgebloeid kunnen deze gesnoeid worden. Dat zijn struiken die in januari, februari, maart, april of mei in volle bloei stonden zoals het krentenboompje, Chinees klokje (Forsythia), boeren-
jasmijn, weigelia, bruidsbloem, ect. Rond deze tijd kunt u alle voorjaarsbloeiende heesters terugsnoeien. Wacht hier niet te lang mee. De planten kunnen na het snoeien namelijk weer nieuw hout voor volgend voorjaar aanmaken!

Blijf de tuin ook controleren op onkruid. Wanneer u dit in een droge periode op een zonnige dag doet droogt het goed uit en heeft u het beste resultaat.

Maai het gazon 1 tot 2 keer per week en beregen in de droge periodes. Het gras zit volop in de groeiperiode. Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn. Botte messen veroorzaken uitdroging van grassprieten en dus een bruin gele gloed over u pas gemaaide gazon.

Tips voor de maand juni/juli:

Hagen en diverse heesters kunnen gesnoeid en geschoren worden. Rond de langste dag krijgt de meeste beplanting een mieuwe groei impuls en kan daardoor weer mooi uitlopen. Snoei het liefst op een bewolkte dag.

Controleer uw beplanting op luizen. Een goede natuurlijke manier om de te bestrijden is een plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Dit werkt een paar dagen en is niet schadelijk voor de planten. Bij herhaling zullen de bladluizen niet terugkeren.

Het kost planten veel energie om zaad aan te maken. Die energie  kunnen ze vaak beter in nieuwe bloei steken. Wanneer u uitgebloeide bloemen afknipt, zullen een aantal soorten vaste planten een stuk langer doorbloeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor Salvianemorosa (Salie) en Astrantia major (Zeeuws Knoopje) en Nepeta (kattekruid).

Nu de zon lang blijft schijnen kunt u goed zien wat de lekkerste plekjes in de tuin zijn om van de zon of schaduw te genieten. Wilt u in de toekomst uw tuin veranderen kijk dan nu goed wat de beste plek is voor een terras, gazon of plantenborder.

Juni en juli zijn mooie maanden om te genieten van de tuin alles is weer groen en met de wat hogere temperaturen kunt u heerlijk buiten zitten. Met een mooie en praktische tuin zult u sneller naar buiten gaan. Zorg daarom dat de tuin op orde is zodat u kunt genieten van het mooie weer.

Recent Posts

Leave a Comment

vijf × 5 =