Lekker weer in de tuin

 In Column, Nieuws

De dikke jas die wij met Koningsdag nog aan moesten kon begin mei gelijk de kast weer in. Hemelvaartsdag en het weekend daarop was het zomer! Met deze fantastische dagen heeft iedereen wel weer in de tuin gezeten. Het is dan genieten van alles wat weer groeit en bloeit.

Na de winter is alles wat bloeit mooi om te zien, koolzaad en boterbloem kleurt zelfs de bermen langs de weg plaatselijk helder geel. En de Japanse kersen die vorige maand al bloeiden bleven door het koude weer extra lang mooi. Normaal vallen deze al uit rond Koningsdag, maar nu waren ze tot en met Hemelvaart prachtig om te zien!

Ook verschijnen rond Koningsdag de gierzwaluwen weer in de lucht. Deze ware vliegkunstenaars scheren dag en nacht door de lucht. Ze voeden zich met vliegende insecten. En scherend over het wateroppervlak nemen ze een snaveltje water. Tegen de avond verzamelen groepen gierzwaluwen zich in de lucht en stijgen dan samen op naar ca. 3000 meter om daarna rustend in een soort halfslaap, met trage vleugelslag, drijvend op de lucht en de wind, in grote spiralen langzaam naar beneden te komen. De natuur gaat zijn gang wel! Maar wat kunt u de komende tijd in de tuin doen?

Van 11 t/m 14 mei zijn het de IJsheiligen, het risico op vorst is dan (zo goed als) verdwenen. Warmte minnende planten kunnen naar buiten en in potten of volle grond geplaatst worden. Ook kunt u daarna weer beginnen met het snoeien van de hagen. Denk er wel om dat u dit op een bewolkte dag doet om verbranding aan de bladeren te voorkomen.

Uitlopende vaste planten die steun nodig hebben kunt u het beste de komende tijd alvast leiden met bamboestokken of daarvoor beschikbare houders. Bind niet te veel samen, maar houd rekening met de vorm van de plant. Leid ook de nieuwe scheuten van klimplanten zodat deze zich de komende tijd kunnen gaan vormen.

Nu de temperaturen hoger worden zult u ook het gras vaker moeten maaien en bij droge periodes beregenen. Ook jong of pas aangeplant plantgoed moet u regelmatig water geven. Sproei nooit met een harde straal direct op de planten, want dan kunnen de planten beschadigen. Als u het water vernevelt heeft het ook wat tijd gehad om iets van de omgevingstemperatuur aan te nemen.

Tips voor de maand mei/juni:

– Rond de langste dag (21 juni) kunt u bladverliezende hagen snoeien. Groenblijvende hagen zoals conifeer of buxus kan al na de IJsheiligen. Snoei de hagen op een bewolkte dag.

– Wanneer in juni de eerste rozen beginnen te bloeien verwijder dan regelmatig de uitgebloeide bloemen zodat ze geen energie steken in het vormen van de bottels, maar in het aanmaken van nieuwe bloemen.

– Blijf regelmatig onkruid bestrijden zo voorkomt u verwaarlozing en dus een hoop werk in één keer. Als u in een droge periode schoffelt kunt u de onkruiden laten liggen, deze zullen verdrogen.

– Het gazon moet nu voor een optimaal resultaat minimaal 1 keer per week gemaaid worden. Om uitdroging te voorkomen is het beter om tijdens de avond te maaien.

– Op een regenachtige dag kunt u de binnen-planten even buiten zetten. Het is niet meer te koud. De plant frist er lekker van op en het blad is na de bui weer stofvrij.

Deze periode is het heerlijk om buiten in de tuin bezig te zijn. Het is nog niet te warm en op de koelere avonden kunt ook u prima wat aandacht geven aan de tuin. Wanneer u regelmatig uw tuin onderhoudt kunt u er op de mooie dagen extra van genieten!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

twee × twee =