Het kan vriezen en het kan dooien.. deel 2

 In Nieuws

Wat doet de afgelopen vorst periode met je planten?

Afgelopen periode voor de koudegolf was, zoals we inmiddels wel gewend zijn, te warm. Wat gebeurt er dan met de planten en bomen als het opeens wel koud wordt zoals we afgelopen week hebben gezien, temperaturen tot -10 of, zoals in het oosten van het land,  wel tot -15 graden.

De echte gevolgen gaan we pas zien als de planten en bomen in maart of april beginnen uit te lopen, het kan zijn dat je dan ziet dat hele delen of takken van de plant opeens niet meer uitlopen. Deze planten of delen hiervan hebben de koude periode dus niet overleefd. Vooral bij de Mediterrane planten en bomen zul je dit zien aangezien deze niet goed genoeg zijn aangepast aan deze koude perioden. De bollen en voorjaarsbloeiers waar we vroeg in het voorjaar zo van kunnen genieten zijn hier beter aan aangepast, deze planten zijn gewend dat het kan vriezen als zij in het voorjaar hun pracht en praal laten zien.
We zullen zien dat de planten en bomen wonderbaarlijk goed met de kou om kunnen gaan en dat het merendeel gewoon, zoals we gewend zijn, weer prachtig begint uit te lopen of te bloeien!

‘Wat kan ik aan deze vorstschade doen?’

De afgestorven delen of takken kunnen gesnoeid worden tot het punt waar de plant wel weer leven toont. Voor de volgende keer dat er weer een koude periode als deze aankomt kunt u het overwegen om de planten van te voren in te pakken met folie of speciaal hiervoor gemaakt doek. De vaste planten en bollen kunnen volgende herfst bedekt worden met het afgevallen blad, dit heeft ook als voordeel dat het in het voorjaar iets sneller warmer wordt en de plant dus als het ware een vliegende start krijgt.

Denk ook aan de vogels die deze tijd van het jaar niet zoveel voedsel kunnen vinden als de rest van het jaar, hang een vetbolletje op of strooi wat oude broodkruimels neer. Let op dat de katten niet te makkelijk bij deze plekken kunnen afwachten tot er een traktatie langs komt.

Volgende maand is er leuk nieuws te melden en gaan we het hebben over de planten die het bij ons erg goed doen maar die hier niet vandaan komen of hier misschien niet eens gewenst zijn.

Julian Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

acht − 4 =