Het kan vriezen en het kan dooien!

 In Column

Het kan vriezen en het kan dooien!

Zo ligt er nog een pak sneeuw en zo kun je alweer bijna buiten zitten. Er is niks zo veranderlijk als het weer. We worden als hovenier niet vaak tegen gehouden door het weer. Als het koud is hebben we extra kleding, als het regent een regenpak en in deze zomer werken we in een t shirt en korte broek. Maar wanneer er sneeuw ligt, houdt het soms echt op. Grof snoeiwerk gaat nog wel maar, het probleem is dat je niet meer ziet waar je loopt en dus planten stuk trapt. Daarnaast kun je groenafval wat op de grond valt nooit meer netjes opruimen. Wanneer de sneeuw smelt zal je zien dat je meer troep hebt gemaakt dan gedacht!

Maar de meeste sneeuw lag er in het weekend en tijdens het schrijven van dit column ga ik ervan uit dat er bij de uitgave van deze editie niks meer ligt. Wel gaan we er vanuit dat de voorspelling van lente achtig weer zijn uit is gekomen! Dat betekend dat de winter jas weer uit kan en er weer lekker in de tuin gewerkt kan worden. 

Nog maar een paar weken dat de winter terug kan komen en dan komt het voorjaar toch echt weer in zicht. En dus ook alle bijbehorende tuinwerkzaamheden. Deze maand proberen we op de mooie dagen alvast zoveel mogelijk werk uit te voeren, ter voorbereiding op het voorjaar. Die periode is voor ons weer ontzettend druk en hoe meer we nu doen des te beter. Ook u kunt in deze periode alvast beginnen met de borders tuin klaar te maken voor het voorjaar. Denk hierbij aan het terug snoeien van siergrassen, uitgebloeide bloemen van de hortensia’s verwijderen en het snoeiwerk aan verschillende soorten heesters en bomen.

Tips voor de maand februari:

  • De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest maar, dat het alleen gebeurt bij zachter weer.
  • Bemest de borders met organische meststof. Organische meststoffen geven hun voedingsstoffen langzamer vrij dan kunstmeststof en dat zorgt ervoor dat de meststof beschikbaar zal zijn als de planten beginnen te groeien.
  • Blijf oppassen met het snoeien van diverse heesters en bomen zoals de Walnoot, Berk, Kastanje, Druif en de Esdoorn. De sapstroom komt alweer op gang. Zou u nu snoeien dan gaan ze bloeden.
  • Houdt de vijver in de gaten als het blijft vriezen. Zorg ervoor dat het wateroppervlak plaatselijk openblijft. Als de vijver dicht vriest hak het ijs dan niet open, de vissen kunnen doodgaan door de schokken onderwater! Tot onder een tempratuur van 6graden hoeven de vissen niet gevoerd te worden.
  • In deze tijd is uw tuin leeg en kaal maar, u kunt eenvoudig en snel uw tuin wat opfleuren. Door het planten of het in bakken plaatsen van narcissen, tulpen of hyacinten geeft u snel uw tuin een vrolijke aanblik.
  • Hang nu de nestkastjes op als u dit wilt. Ook kunt u de vogels en dieren nog bijvoeren. Hierdoor gaan ze ook niet aan uw planten of bollen zitten. Stop met bijvoeren als het niet meer vriest of als de sneeuw weg is.

De winter geeft soms prachtige plaatjes in de tuin, vooral wanneer er sneeuw ligt. Wanneer de eerste lente achtige dagen aanbreken begin je toch al weer zin te krijgen in de zomer!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

2 × vijf =