Alles weer groen

 In Column, Nieuws

Warme dagen afgewisseld met periodes van regen zorgen ervoor dat de natuur een vliegende start maakt. De verschillende oosterse sierkersen, eerst de lichtroze en straks ook de donkerroze, geven her en der prachtige plaatjes in het dorp. Verschillende bomen, zoals de wilg en kastanje, worden weer groen. En de bolgewassen staan ook vol in bloei.

Nu alles weer groen wordt beginnen de vogels ook weer met het bouwen van hun nest en sommige ganzen hebben al weer pullen. Het is genieten van het mooie weer. We hebben al weer buiten in de zon kunnen zitten en laatst rook ik ’s avonds al ergens een barbecue. De avonden zijn nog te koud, maar overdag kunnen we al weer genieten in en ván de tuin.

Wat kan er de komende tijd allemaal in de tuin gebeuren?

Als u de borders heeft opgeruimd (vaste planten terugsnoeien en bladafval opruimen) kunt u deze ook gelijk vrij maken van onkruid. De onkruiden die in de winter zijn blijven staan beginnen weer snel te groeien en maken nieuw zaad aan. Als u deze nu verwijderd voorkomt u dat de onkruiden zich kunnen uitzaaien en heeft u het komende jaar minder last van onkruid. Na het opknappen van de borders kunt u deze ook bemesten. Met dit weer in deze maand worden de voedingsstoffen optimaal door de beplanting opgenomen. Naast de borders kunt u ook de hagen en het gazon bemesten. Vraag bij de tuincentra welke meststof u waarvoor nodig heeft. U kunt het beste strooien bij regenachtig weer.

Het voorjaar is bij ons de drukste periode _ niet alleen vanwege tuin- onderhoud voor het aankomende seizoen _ maar ook omdat veel mensen dit jaar willen genieten van een nieuwe tuin! Wilt u ook een nieuwe tuin of misschien iets veranderen aan het huidige ontwerp? Denk dan goed na over bijvoorbeeld de functie van de tuin. Heeft u kinderen of bent u vaak buiten? Welke tuinstijl? Strak, modern, klassiek? Een zon-/schaduwanalyse? Veel of weinig onderhoud? Kortom met een goed doordacht plan haalt u het meeste uit uw tuin!

Tips voor de maand april en mei:

  • Wanneer u bolgewassen in de tuin heeft, zoals narcissen,  knip dan alleen de uitgebloeide bloemen terug. Laat het loof staan totdat dit is afgestorven. De bollen halen na de bloeiperiode nog voeding uit het blad.
  • De borders kunnen onkruidvrij gemaakt worden en de graskanten langs de border of bestrating kunnen worden afgestoken.
  • Het gazon kan weer met regelmaat gemaaid worden. Als u nog niet heeft geverticuteerd dan kan dat nog goed in deze periode. Het gras herstelt nu snel en kan dus goed aangepakt worden.
  • In deze maand kunt u nog prima zomerbollen planten zoals de prachtige dahlia.
  • Geef hagen mest boven de wortels. Dat voorkomt dat die verderop in de tuin op zoek gaan naar voeding en daarmee uw andere planten beconcurreren.

De komende tijd zal buiten een metamorfose plaatsvinden van de natuur, alles wordt weer groen en gaat bloeien. Kijk goed om u heen en zie hoe alles verandert.

Geniet van de mooie dagen!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

acht + 12 =