De lente is begonnen!

 In Column, Nieuws

De meteorologische lente is al gestart (1 maart) maar afgelopen weekend (20 maart) is nu ook de astronomische lente begonnen. Bij de astronomische lente gaat de zon door het lentepunt en zijn dag en nacht ongeveer even lang. Het was dus al lente toen het vrijdag 4 maart nog sneeuwde maar na het weekend op 7 maart begon het dan toch echt op lente te lijken! De temperatuur begint te stijgen…

Na een paar maanden koude temperaturen, regen en kou kijkt elke hovenier weer uit naar het voorjaar. Toen vanaf maandag 7 maart de zon in de dagen daarna doorbrak kon voor het eerst de jas in de middag uit! De temperatuur blijft laag maar de zon begint al weer krachtig te worden. Na het schitterende weekend van 11 t/m 13 maart heeft iedereen weer zin in de tuin en begint het al weer aardig druk bij ons te worden!

Wat kan er de komende tijd allemaal in de tuin gebeuren?
U kunt beginnen met het opruimen van de tuin als u dit nog niet in het najaar heeft gedaan. De vaste planten kunnen worden teruggesnoeid en bladafval opgeruimd. Let op voor de nieuwe uitloop van vaste planten die door de warme zon opkomen. Uitgebloeide bloemen van bijvoorbeeld de hortensia kunnen
worden teruggesnoeid. De heesters die op eenjarig hout bloeien zoals de vlinderstuik kunnen nu ook terug worden gesnoeid. Kijk ook hierbij uit dat u niet de eventuele nieuwe knoppen beschadigd.

Tot in november hebben wij bij diverse klanten het gras moeten maaien doordat het zo lang zacht bleef! Wanneer u dat nog niet heeft gedaan kunt u het gazon alvast weer een keer maaien. Wanneer de ergste nachtvorst verdwenen is ook kan er ook geverticuteerd worden. Bij het verticuteren verwijderd u mos maar ook oude bladeren en grasafval dat tussen het gras is blijven liggen. Er ontstaat daardoor een soort vilt laag op het gras, waar weinig water, licht en lucht doorheen kan komen. Hierdoor blijft het gras vochtig en zuur, waardoor mosgroei ontstaat. Om dit te voorkomen moet het afval ‘uitgekamd’ worden, oftewel het gras verticuteren!

Tips voor de maanden maart en april:

  • Maart is een goede maand om heesters, bomen en hagen te verplanten. Wanneer u dit later zou doen als de bladeren eemaal uitgelopen zijn, slaan de planten minder goed aan en is de kans dat het verplanten lukt een stuk kleiner.
  • U kunt als u uitkijkt voor de vaste planten de borders meto post bestrooien. Dit verhoogd het humusgehalte van de bodem. De borders kunnen ook bemest worden. Gebruik hiervoor goede
    organische mest.
  • Als u het gazon weer voor de eerste keer maait doe dit dan nog niet te kort. Bij het te kort maaien haalt u het meeste groen eraf en ontstaat er een wat geel uitgeslagen gazon. Dat kom voornamelijk doordat het gras deze winter wat langer is blijven doorgroeien.
  • De vijver kan weer schoongemaakt worden en ontdaan worden van bladafval. Wanneer u vissen heeft controleer of er nog genoeg zuurstofplanten in de vijver staan en vul deze zo nodig aan.
  • Vogels beginnen weer te zoeken naar een nestgelegenheid. Zorg er dus voor dat de nestkastjes op tijd schoon gemaakt zijn.

Geniet deze komende tijd van de natuur! Als hovenier vind ik het schitterend hoe alles begint te groeien en bloeien. En in de winter is het altijd stil maar wanneer ik nu ‘s ochtends vroeg de hond uitlaat hoor ik al aan vogels dat het warmere weer er weer aankomt!

Ik wens u een mooie lente toe!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

16 − 16 =