Herfstkleuren

 In Column

Herfstkleuren

Wat is het genieten van alle prachtige herfstkleuren! Zomers is alles groen maar, nu geven de bomen en planten verschillende kleuren voordat ze hun blad laten vallen. Dat levert hele mooie plaatjes op in de omgeving en thuis in de tuin! Het wordt al wel weer een stuk kouder om buiten te werken. De eerste nachtvorst hebben we inmiddels al gehad en vaak blijft het in de ochtend ook nog wat langer koud. Maar er is nog steeds genoeg te doen in de tuin, dus we blijven druk bezig.

Geniet u ook van alle prachtige herfstkleuren? Deze heesters en bomen in spectaculaire herfsttinten zetten de tuin in vuur en vlam voordat ze hun blad laten vallen.

  • Koelreuteria paniculata ‘Coral Sun’ wordt ook wel Chinese vernisboom, gele zeepboom, blazenboom of lampionboom genoemd. Wie van opvallende bladkleuren houdt, zit met ‘Coral Sun’ goed want deze loopt in het voorjaar uit met vurig rode bladeren die na verloop van tijd doorschijnend roze en vervolgens lichtgroen kleuren. En dat is nog niet alles want in de winter verkleuren de takken van deze bijzondere boom enigszins geel.
  • Euonymus alatus. Houd u van een knaleffect, dan zou u deze kardinaalsmuts in de tuin kunnen planten want zijn rode herfstkleur is zo fel dat het bijna pijn aan uw ogen doet!
  • Rhus typhina ‘Dissecta’ De fluweelboom met zijn grillige groeiwijze en prachtig geveerde bladeren. De rode behaarde vruchtkolven die zomers ontstaan, blijven tot na de winter aan. In fel oranjerode herfsttooi steelt Rhus typhina echter de show. Door de grillige groeivorm is dit boompje ook in de winter decoratief.
  • Cornus florida f. rubra

Warm rood tot wijnrood kleuren de blaadjes van deze, uit Amerika afkomstige kornoelje. Het hele jaar door is deze opgaande heester decoratief. Juist daardoor is hij perfect voor een kleinere tuin, waar je hem goed als solitair kunt toepassen.

Tips voor de maand november/december:

  • Knip niet alle uitgebloeide planten af. Veel soorten blijven de hele winter mooi en zijn vooral met een laagje sneeuw of rijp nog heel decoratief. Laat ze daarom gewoon staan en ruim alles pas in het voorjaar op.
  • Zolang het niet vriest kunnen heesters en bomen gesnoeid worden. De appelboom mag nu ook worden gesnoeid en knotwilgen kunnen nu geknot worden.
  • Zodra het kouder wordt, komen de vogels dichterbij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden wat te vinden is. Als u ze nu gaat voeren, hebt u al snel stamgasten voor de winter. Veel vogelsoorten eten nu ook de vitaminerijke bessen uit de struiken in uw tuin. Vetbollen en pinda’s zijn in dit jaargetijde geschikt om vogels mee bij te voeren.
  • Om gele plekken in het gazon te voorkomen haal u regelmatig de gevallen bladeren van het gras. Naast deze gele plekken voorkom u hiermee ook gladde situaties, natte bladeren kunnen immers erg glibberig zijn.
  • Zorg voor een goed werkende pomp zodat de vijver niet dichtvriest. Wanneer dit toch gebeurt krijgen de vijverdieren te weinig zuurstof. Let daarnaast op dat de vissen in schoon en voldoende water kunnen zwemmen zodat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Geniet van de herfst!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

negentien − veertien =