Herfst

 In Column

Herfst

De tuin veranderd en wordt langzaam minder groen. Diverse struiken en heesters geven prachtige kleuren voordat ze hun blad laten vallen. De dagen worden korter en kouder! Na de zomer ook weer een prachtig jaargetijde om buiten te zijn. Afgelopen zondag 16-10 was een heerlijke mooie herfstdag met een blauwe lucht en volop zon. Het is genieten van de veranderingen in de natuur.

De tuin hoeft niet minder mooi te worden deze tijd van het jaar. Herfstasters en Anemonen staan nu vol in bloei en geven kleur aan de tuin. Planten zoals de Annabelle geven juist met hun uitgebloeide bloemen een mooi herfstbeeld. De herfst staat ook bekend om zijn oogsttijd. Appels en peren zijn rijp om geoogst te worden. Walnotenbomen laten hun walnoten vallen. En vele andere vruchten en zaden zijn klaar om geoogst te worden. Kortom er is genoeg te beleven deze tijd van het jaar.

De tuin gaat zich opmaken voor de winter. Bomen en planten gaan ‘in rust’, waardoor u hen uitstekend kunt verplanten. Oktober is ook een goede periode voor nieuwe aanplant. Als u nu bomen, heesters en vaste planten aanplant, dan hebben ze voldoende gelegenheid om wortels te maken voordat de winter invalt. Daarmee krijgen zij een groeivoorsprong ten opzichte van planten die pas in het voorjaar worden geplant. Dat krijgt u terugbetaald in de vorm van voller en rijker groen!

Tips voor de maand oktober/november:

  • Knip niet alle uitgebloeide planten af, veel soorten blijven de hele winter mooi en zijn vooral met een laagje sneeuw of rijp nog heel decoratief. Laat ze daarom gewoon staan en ruim alles pas in het voorjaar op. Dit geldt bijvoorbeeld voor de engelwortel (Angelica), rode zonnehoed (Echinacea), dille, distels en siergrassen
  • De buxushaag kan nog een snoeisessie gebruiken in oktober, zodat u de hele winter van een mooie buxus kan genieten.
  • Zodra het kouder wordt, komen de vogels dichterbij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden wat te vinden is. Als u ze nu gaat voeren, hebt u al snel stamgasten voor de winter. Veel vogelsoorten eten nu ook de vitaminerijke bessen uit de struiken in uw tuin. Vetbollen en pinda’s zijn in dit jaargetijde geschikt om vogels mee bij te voeren.
  • Wilt u nieuwe planten in een border zetten? Dan is oktober daar de ideale maand voor. Doordat het blad nog niet afgestorven is, is goed te zien waar alle planten staan en welke ruimte ze innemen. Zo kunt u perfect inschatten waar u nog plek heeft voor nieuwe planten.
  • De beste tijd om rozen met kale wortels te planten is eind oktober, november of februari-maart, mits het niet vriest! Rozen in pot kun je het hele jaar planten.
  • Het is aan te raden om het gazon in oktober nog een laatste bemesting te geven. Hiervoor bestaat speciale gazonmest voor het najaar met kalium, dat zorgt voor een winterhard gazon. De magnesium en ijzer in deze mest geven het gazon ook in de winter een diepgroene kleur.
  • Om herfstbladeren buiten uw vijver te houden kan een net boven de vijver worden gespannen. In de vijver gevallen blad veroorzaakt bodemverzuring en algengroei. Als bomen en struiken kaal zijn, kan het net weer worden verwijderd.

De herfst is een prachtige tijd om buiten te zijn en er is genoeg te doen. Deze periode kunt u de tuin klaar maken voor de winter en aanpassen en verbeteren voor volgend jaar!

Nicolai Smakman

Recent Posts

Leave a Comment

4 + twee =